Tipbase Hjälpmedelsdatabas

En sökbar webbdatabas från Föreningen för de Neurosedynskadade

Underkategorier

Anpassade bilar/Transport

Anpassade bilar (25 hjälpmedel)

Anpassad Chevrolet Uplander andra delen

En bilanpassning för person med amputation. Ratten styrs med höger armstump och gasar och bromsar med vänster.

Anpassad Chevrolet Uplander första delen

Denna bil (Chevrlet Uplander) är anpassad till en person som har amputerat både armar och ben. Den övre bilden visar på ratten med en styrkula som är formad som en skål, för att lättare kunna styra med höger armstump. Mitten bilden visar även gas- och bromsreglage. Man gasar genom att föra reglaget framåt och bromsar när man drar den bakåt. Även den spaken har en skålad kopp så att man kan reglera med vänstra armstumpen. Nedre bilden visar en rem som har satts fasts så att man kan nå att stänga bildörren.

Anpassningsbart förarsäte.

Exempel på bilsäte som på flera sätt kan anpassas till en person med funktionsnedsättning. Kan vara bra för personer som har problem med ryggen. Det är lätt att ställa in och ändra efter behov. Finns i många modeller och med olika funktioner. Bilsätet kallas Recaro

Att ta sig i och ur sin egen bil.

Genom att använda sidodörren kan man underlätta i- och urstigning med bagage i egen bil. Bilföraren kan lasta bagaget sittandes på golvet i bilen. Föraren stänger och öppnar sidodörren inifrån med en liten spak. Utifrån öppnar och stänger föraren dörren med hjälp av fjärrstyrning. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

Dörröppning och ramp för rullstolsburen förare.

Föraren öppnar bildörren med en fjärrkontroll. En ramp fälls ut automatiskt. Föraren backar lättast rullstolen uppför rampen. Rullstolen låses fast för att stå still i bilen under körning. Därefter hoppar föraren över från rullstolen till förarsätet, som han sedan svänger runt 180 grader till rättvänt läge. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

El-stängare till baklucka.

I bakluckan finns en mindre el-motor monterad. Från den går en nylonband som är fäst i bakluckan på bilen. När man trycker på en knapp på el-motorn vevar den in tampen och bakluckan stängs. Bakluckan öppnas på vanligt sätt. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

överst syns pedaler, styrplatta och reglage på golvet framför förarsätet. Nedan har föraren fvtterna på gaspedalen och styrplatt

Fotstyrning i bil med höger fot.

För förare som styr sin bil med höger fot, p g a korta eller inga armar. I denna anpassning har gas- och bromspedal flyttats till vänster sida och styrplattan sitter till höger. Denna bilanpassning är gjord i en Chrysler Voyager.

överst: Styrplatta med knopp. Nedan:  Knoppen sticker upp mellan stor- och pekte.

Fotstyrning i bil med vänster fot.

En förare som har korta eller inga armar kan istället för att använda ratt, styra sin bil med ena foten på en styrplatta. Styrplattan består av en större roterbar platta och en liten roterbar platta med en knopp på. Knoppen är till för att man inte ska tappa taget eller slinta av styrplattan om man behöver göra en undanmanöver. Föraren styr bilen genom att pressa främre fotsulan mot den lilla plattan i den stora och rotera styrplattan. Gas och broms sköts på vanligt sätt med höger fot. Denna bilanpassning är gjord i en SAAB 900.

Fäste för nyckelknippa.

Detta fäste kan underlätta att nå och bära en nyckelknippa. Fästet är likt en klämma och kan sättas fast i en kjol- eller byxlinning. Nyckelknippan sitter på en nyckelring. Från nyckelringen går en lina in i fästet. Tar man tag i knippan rullas linan ut och den räcker cirka en armlängd. Släpper man knippan vevas linan in till fästet av sig själv.

Förarsäte, ratt och handreglage.

Den här föraren sköter gas och broms med handen. Gasens spak sitter på höger sida om ratten "kl 2", ovanför spaken för vindrutetorkarna "kl 3". Föraren gasar genom att pressa spaken nedåt. Bromsspaken sitter nedanför vindrutetorkarspaken "Kl 4". Föraren bromsar genom att pressa spaken mot instrumentbrädan. På ratten sitter en knopp för att ge föraren ett bra grepp om ratten. Förarsätet är justerat så att föraren får ordentligt stöd för ryggen och sitter bekvämt. Denna bilanpassning är gjord i en Volvo 245 kombi.

Förkortad sits.

Förarsätets sits är kortad för att passa en förare med korta ben.

överst syns gas, broms och ratt från sidan. Nedan syns mobiltelefonen och en reglagepanel strax till höger om ratten.

Gas och broms i nivå med förarsitsen.

Gas och broms i den här bilen är anpassade för en förare som har korta ben. Här sköter föraren gas och broms med fötterna. Rattstången är förlängd och bakom mobiltelefonen skymtar ratten. Det är en sportbilsratt som har ytbehandlats, för att den ska vara lättare att hålla fast. Denna bilanpassning är gjord i en Chrysler Voyager.

Gasring.

Med gasringen är det möjligt att styra och gasa samtidigt, även om man har nedsatt funktion i benen. Gasringen är integrerad med ratten och manövreras enkelt med ett lätt tryck med fingrarna eller handloven. Gasringen kompletteras med ett mekansikt bromsreglage, vid inbromsning bryts därmed gaspådraget automatiskt. Gasringen kan monteras på orginalratten och fungerar tillsammans med airbag. Gasringen är testad och godkänd av krockkuddtillverkaren Autoliv AB.

Handtag på bilnyckeln.

Genom ett handtag fastsatt direkt på bilnyckeln, kan föraren lättare nå att sticka nyckeln i nyckelhålet och starta bilen. Handtaget fungerar som hävstång. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

Höj- och sänkbart bilgolv.

Lyftanordningen i denna bil är inbyggd och syns inte utifrån. Kan monteras in i de flesta biltyper. Liften fungerar genom hydraulkraft och kan lyfta tyngder på upp till ett ton.

Krok som underlättar att öppna bildörren.

En hake som underlättar att öppna bildörren. På vissa bilar måste man först gripa om bilhandtaget och sedan dra bildörren mot sig. För personer som har svårt att göra båda dessa saker samtidigt (i stort sett), kan denna krok vara ett bra hjälpmedel. För att öppna dörren behöver man bara göra en av de två nämnda rörelserna. Idén med kroken är bra, dock kan utformningen kanske förbättras. Vid ex maskinell biltvätt har de roterande tvättborstarna fastnad i kroken. Anpassningen har gjorts av en bilverkstad på en SAAB 900.

Lyft för att lasta rullstol in i bil.

The Ladeboy är en ellyft som lyfter och drar in rullstolen in i bilen, i det här fallet i bakluckan.

Lås till förardörren innanför tanklocket.

Innanför tanklocket sitter låsmekanismen som öppnar dörren till förarsätet. Genom att trycka till på tanklocket öppnas dörren på glänt. öppnar man tanklocket kan man se switschen som öppnar förardörren. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

Ramp och skjutdörr till Chrysler.

Dessa anpassningar är gjorda på en chrysler voyager och kan vara lämplig för personer som sitter i rullstol. Den elektriska rampen är anpassad till dörrens maxbredd vilket gör det enkelt att komma i och ur bilen med rullstol. När rampen inte används fälls den ihop innanför bildörren. Bildörren är elektriskt manövrerad, men går även att manövrera manuellt. Låset i bildörren kan manövreras elektriskt eller manuellt.

Styra blinkers, tuta och vindrutetorkare med huvud.

Genom tryck med huvudet mot nackstödet kan föraren styra blinkers, vindrutetorkarna och spolarvätska samt tutan på bilen. Tittar man noga kan man urskilja kontakterna som lodräta linjer under tyget i nackstödet. Bilanpassningen är gjord i en SAAB 900.

T.h. om föraren syns passagerarsätet rättvdnt.

Svängbart förarsäte.

förarsätet kan svängas runt 180 grader, vilket t ex underlättar hantering av bagage. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

Tamp för att stänga bilbaklucka.

Praktisk tamp för att stänga bakluckan på bilen. Den här personen är rullstolsburen och går in i sin bil genom bakluckan. Hon öppnar bakluckan, går in i bilen, lyfter in rullstolen och stänger bakluckan innifrån med tampen. Detta hjälpmedel passar bra då bilen är en kombimodell, i detta fall en Volvo 242.

Universallås för elrullstol i bilen.

Det här universallåset drar ner och håller kvar rullstolen mot underlaget. Samtidigt pressar låset fram rullstolen mot hjulstoppet, vilket gör att rullstolen sitter fast. Rullstolen låses fast med hjälp av en strömbrytare som är placerad på instrumentbrädan. När rullstolen är låst lyser en röd lampa, vid friläge grön lampa. Låset är testat och godkänt.

Vridunderrede till bilstol.

"PS Vridunderrede" är en ny lösning där man kan behålla originalstolen i bilen med oförändrad sitthöjd. Kan monteras på både förar- och passagerarplats. Vridunderredet gör det enkelt och bekvämt att ta sig in och ur bilen.

Öglor fungerar som gas- och bromspedaler samt ratt.

Istället för pedaler har föraren öglor som han kan dra mot sig med fötterna för att gasa eller bromsa. Öglorna fungerar med hydralik (pneumatiskt system). Passar en person med korta ben och fötter. Föraren styr bilen med hjälp av en ögla fastmonterad på en s k rallyratt. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

Övrigt förflyttning (28 hjälpmedel)

"Eclipse" Junior Rullstol

Rullstol för barn. Det speciella med denna rullstol är den speciella körbygeln med snabbkoppling som underlättar för föräldern eller assistenten som ska köra rullstolen. Ger ett bra ergonomiskt grepp.

"Monolift" hiss

Monolift har ett stort urval av personhissar för den som har svårt att ta sig upp för trappor. För en del behövs en helautomatisk rullstolshiss, för andra en enklare stoltrapphiss.

Anpassning av traktorratt.

För att kunna köra traktor har ratten i detta fall utrustats med en liten "skål" som manövreras med armstumpen. Traktorn är personligt anpassad för en privatperson som saknar armar.

Arm- och handledsskydd

Arm- och handledsskydd tillverkat av kolfiber. Denna är speciellt anpassad för en person som förflyttar sig genom att krypa vid de tillfällen när rullstolen inte används. Skyddet förhindrar tryck- och skrapskador.

Bärgrepp för plastpåse/plastkasse.

Bärgrepp "Handy" för plastpåse eller plastkasse. Ger ett grepp som inte skär in i handen. Kan vara bra för den som har svårt att bära hem sin mat från affären.

Bärkrok för väskor och kassar.

Bärkrok med justerbar läderrem och metallkrok. Hjälpmedel som underlättar att bära matkassar, väskor etc. Placeras förslagsvis diagonalt över kroppen för att fördela tyngden på bästa sätt. Kan vara bra för en person som saknar, har korta eller svaga armar

Eldriven Mini Crosser

"Mini Crosser" är en liten trehjulig eller fyrhjulig eldriven rullstol för både inomhus- och utomhus förflyttning. Finns i flera olika modeller, både för vuxna och för barn. Stor vikt har lagts vid korrekt sittställning. Till stolen finns även ett tillbehörsprogram.

Eldrivet lyftbord

Maskinlyften är användbar till många olika saker: matberedningsmaskiner, läskbackar, datorer, symaskiner etc. Lyften placeras på botten inuti ett skåp. Ett motorsystem med parallellarmar höjer och sänker till en bekväm arbetshöjd.

Elrullstol för sport och lek.

Elrullstol för sport och lek byggd för snabb acceleration, snabb fart och hårda inbromsningar. Byggd som en trehjuling med en maxfart av 14 km/t. Styrs med joystick med en hand eller fingrarna. Elrullstolen är byggd med låg tyngdpunkt som gör att den är omöjlig att välta. Den väger under 30 kilo och går in i bagageutrymmet på en personbil. Går att anpassa efter individuella behov. Godkänd av Dansk Design Index 1991.

Excellent ramp

Med Excellent ramp kan man snabbt men ändå permanent bygga bort trösklar, ett eller några få trappsteg, nedsänkta duschbrunnar och överhuvudtaget där det finns mindre hinder. Excellents ramper kan demonteras och användas på nytt.

Flexi griptång.

"Flexi"griptång är en hopvikbar griptång som har "pistolgrepp" som tar tillvara handens grepp. En griptång kan vara bra för den som har svårt att greppa saker, eller att nå saker som ligger på golvet. Griptången är utrustad med ett underarmsstöd som avlastar handleden. Genom att tången är försedd med en krok längst ut kan den även fungera som klädkrok, att t.ex. dra upp byxor med. Finns i flera olika modeller.

Gujes krycksele

"Gujes krycksele" är en kryckhållare som består av flera band: ett elastiskt med öglor för armstöden. Ett annat sitter bakom ryggen och håller kryckorna nära kroppen. Genom att använda selen, kan användaren släppa kryckorna utan att de faller till marken.

Här kan du hitta "Gujes krycksele":

https://www.varsam.se/hjalpmedel/forflyttning/kappkrycktillbehor-1/kryckhangslen

Handtag för öl-/Läskback.

Handtag i plast för öl-/läskback. Med hjälp av handtaget kan man bära dricksbacken med en hand eller få ett bättre grepp med bägge händerna. Lätt att ta på och av.

Hund öppnar dörr.

Husse eller matte lägger en ögla (kampsnöre) om dörrhandtaget eller portens handtag. Hunden greppar tag i andra änden och drar bakåt tills portdörren har öppnat sig en bit. Då kilar husse eller matte in rullstolen i dörröppningen, hakar av repet, släpper in hunden och går in själv.

Höj- och sänkbart rullbord.

"Minelli" är ett höj- och sänkbart rullbord. Istället för att lyfta tunga saker från en plats till en annan, så kan du dra eller skjuta över dem på Minellis bords-skiva och rulla Minelli dit du vill flytta sakerna. Där höjer/sänker du bordet till rätt nivå och lastar av sakerna på samma sätt. Minelli har en manöverdosa speciellt framtagen för svaga händer, klarar trösklar och kan fungera som gåstöd. Minelli är godkänd av Hjälpmedelsinstitutet.

Kryckelina, kryck- & käpphängare

Med Kryckelina kryck- & käpphängare kan du tack vare dess geniala konstruktion hänga kryckan eller käppen på de flesta ställen (bordskant, disk, stol, kundvagn, stång mm). Hjälpmedlet är lättmonterat och sitter stadigt. Monteringsanvisning medföljer varupåsen. Kryckelina finns att köpa i välsorterade hjälpmedelsbutiker eller direkt av tillverkaren.

Känselkäpp/Blindkäpp.

förlängd Blindkäpp som är anpassad till person med kort räckvidd. käppen är av ett extra lätt material och längre än vanliga blindkäppar.

Manuell rullstol

Manuell rullstol "U2". Denna rullstolsmodell kan vara speciellt praktisk för den som saknar eller har korta ben, eftersom chassit är mer nedåtvinklat än hos andra rullstolar. Detta kan vara praktiskt för den som behöver köra nära intill saker, t.ex. ett bord eller en stol och dylikt. Rullstolen är utprovad och godkänd av Handikappinstitutet.

Nätpåse som väska.

En nätpåse för barnvagnar kan man också hänga bakom sig på rullstolen.

Pirra/vagn med korg.

En mindre pirra med korg för transport av t ex äpplen, löv m m i trädgården, men även andra saker.

Rullstolsgarage.

Detta rullstolsgarage är konstruerat för att enkelt kunna flyttas och återanvändas. Garaget är litet men med en stor öppning. Garaget kan användas som förvaringsplats för el-rullstol, innestol eller rullator. Hela framsidan och taket öppnas med ett motordrivet jalusi vilket ger maximalt utnyttjande av en minimal uppställningsplats. Garaget skyddar mot åverkan och väder och vind. Du kan ha batterier på laddning i det och öppna det med en nyckelkontakt eller fjärrkontroll. Väggarna består av plastbelagd galvad plåt med isolering. För öppning och stängning finns en manöverbrytare alternativt nyckel eller IR-sändare. Garaget har också en radiator för torr och frostfri förvaring. Det har ett vägguttag 220 V för laddning, hylla för laddningsaggregat el dyl och belysning. Aluminiumrampen av durkplåt, golvet, demonteras vid transport.

Servera eller flytta med hjälp av en vagn.

En serveringsvagn på hjul kan underlätta att bära med sig mat, porslin m m. höjden kan anpassas efter behov. En fotanvändare kan ha stor nytta av en mycket låg vagn.

Spark.

Sparken Combi-kick är tillverkad av stålrör med en sits av kraftig nylonväv. Den väger mycket lite och är därför lätt att hantera. Medarna är av fjäderstål med plastbeslag. Den går att höjdjustera i tre lägen; 70, 83 resp 87 cm. Bra i alla fören, på vägar och isar med lössnö. Hopfällbar. Ryms i de flesta bilars bagageutrymmen; längd 115 cm, bredd 35 cm, som hopfälld 13 cm. Passar gammal som ung.

Trehjulig cykel

Top end x-treme är en trehjulig cykel.

Trehjulig cykel

En sportig och bekväm ligg-cykel som kan köras av personer som saknar armar.

http://www.trimobile.de/wp/

Tricycles

Tricycles är en cykel med sits för två personer. Kan vara ett bra sätt för den som har svårt att gå att komma ut i naturen, finns även med elmotor.

http://www.pfmobility.dk/forside

Tång för att nå och plocka upp med.

LESO tången består av ett ytbehandlat aluminiumrör. Den väger mycket lite och kräver ett minimum av handkraft. Den klarar att nå och plocka upp även icke magnetiska små föremål. Gripytorna är gummibelagda för att ge bästa gripförmåga. I andra änden har den en magnet som extra upplockningshjälp.

Åkpåse

Praktisk och varm åkpåse för rullstolsburna med en påsydd muff med stor ficka. Kardborrelås i sitsen gör att påsen lätt kan avlägsnas, varefter en varm sittdyna återstår. Sidorna öppnas och stängs med kardborrelås, vilket gör det lätt att komma i och ur påsen. Åkpåsen går att få i färgerna blå/grå, röd/svart, röd/grå eller vinröd/grå.

803