Tipbase Hjälpmedelsdatabas

En sökbar webbdatabas från Föreningen för de Neurosedynskadade

Underkategorier

Påklädning och hygien

Påklädning (26 hjälpmedel)

Buttler knappknäppare

"Butler" knappknäppare kan vara bra för den som har svårt att knäppa knappar. Den har extra långt skaft och är greppvänlig. Den lilla metallöglan förs genom knapphålet, läggs sedan runt knappen och dras därefter igenom hålet. Man kan även dra upp ett blixtlås Finns i flera olika format och både för dam- och herrknäppning.

http://www.enklareliv.se

Elastiska skosnören

Elastiska skosnören kan vara ett bra alternativ istället för vanliga skosnören. Användaren kan kliva i och ur skorna utan att behöva knyta dem varje gång. På vissa skomodeller underlättar det att be en skomakare sy fast plösen i själva skon, annars hålls den inte på plats när man trär i foten i skon. På andra modeller kan det vara en fördel att helt ta bort plösen eller vända den framåt i skon. Ecco saluför många skomodeller där plösen redan är fastsatt i skon.

Ficka på byxben

En fiffig ficka för pengar och nycklar. gör ett snitt i byxans tyg. Sy en påse av fodertyg, som du fäster på insidan i byxbenet. Sy i ett blixtlås eller sy på kardborreband för att stänga fickan. tänk på att placera fickan på vänster ben för en 'högerfotad"

Handskmakare som anpassar handskar och vantar

Handskmakare Mimmi Rhodin har som specialitet att utforma handskar för personer med skador på händerna. Har flera års erfarenhet från ortopedteknisk avdelning.

Bilderna visar hur kroken ser ut upp- ocn nedfälld.

Ihopfällbar påklädningskrok med sugpropp

En portabel påklädningskrok. Kroken har en sugpropp och kan därför sättas upp och tas ned från en vägg, allt efter behov. Dessutom är denna krok ihopfällbar och får därmed plats i t ex handväskan. Genom att dra i den svarta nylonöglan fäller man in kroken

Jacka som är Lätt att klä på och av.

Anpassning av jacka från en större modell med stort omfång. En kanal för resårband är sydd i fållen längst ned. Användaren kliver i och ur jackan vid på- och avklädning utan att behöva öppna resåren. Resåren håller ihop jackan. För en person som saknar armar blir det lätt att kränga på jackan genom att hålla upp den med munnen. Ytterligare en fåll i midjehöjd kan sys, vari man trär ett snöre. För vissa användare kan det vara lättare att knyta snören istället för att knäppa knappar eller använda dragkedja.

Klädkrok för påklädning

Antik klädkrok (från 30-talet) med mjukt rundade kanter. Monteras i höfthöjd i badrummet som hjälp vid påtagning av byxor och trosor. Anpassningen är gjord av en privatperson.

Klädkrokar

 
Klädkrokar monterade på lämplig höjd med 30cm  mellanrum.
 Från vänster:     Jeansknapp uppknäppare
 Gylf öppnare/stängare samt kläduppdragare
 Klädneddragare/kläduppdragare 

 Jeansknapp knäppare: Trä metalldelen genom  knapphålet och lägg delen om knappen. Hasa  försiktigt upp byxorna och trä öglan på ett  dörrhandtag eller stadig väggkrok. Knäpp  knappen genom en cirkulerande höftrörelse och  avlägsna knäpparen genom några moments mot  en dörrkarm.

Knappknäppare

Det finns många olika personliga varianter på knappknäppare. Det klotformade handtaget (standard) kan också anpassas till en annan form, t ex som ett pennformat skaft.

Lanner strumpor

Fantastiska strumpor för fotanvändare. Bra hållbarhet och mycket hög kvalité

Leggings, tights, byxor

Leggings eller tights av Lycra. Lycra är ett elastiskt och starkt material. Den blanka ytan gör byxorna lätta att dra på/av och att utanpå-tröjor eller -blusar inte "hakar upp" sig utan faller snyggt.

Personligt utformad klädpinne för att underlätta påklädning

Ett exempel på två av många personligt utförda påklädningspinnar för många olika hjälpfunktioner, tex att nå med, dra upp byxor och blixtlås, stoppa ner skjortan innanför byxlinningen, mm. Dessa olika pinnar är tillverkade efter användarens behov och förutsättningar. Används framför allt av personer med kort räckvidd. Materialet är ofta av trä. En variant på idén är att använda en vanlig klädhängare vid tex påklädning.

På- och avklädningskrok med sugpropp

En På- och avklädningskrok med sugproppsfunktion. Kroken sitter på en sugplatta som man kan sätta fast på en plan yta, tex en vägg eller en dörr. Genom att fälla ned den svarta spaken in mot väggen sitter den väl fast. Bestäm själv om du vill ha kroken lodrätt, vågrätt eller lite snett. Den finns i två utföranden. Den ena är ihopfällbar vilket gör den enkel att ta med sig i handväskan. De är personligt anpassade. Man kan annars också använda ett vanligt dörrhandtag för att dra upp och ta på sig byxor, dra ner en tröja/t-tröja eller andra kläder.

Påklädning med hjälp av en stol

Påklädning av plagg för överkroppen som har knäppningen framtill kan underlättas om en vanlig köksstol används som galge. Användaren kränger på sig plagget genom att rulla in i t ex en kofta, axel för axel. En enkel metod för person som saknar armar.

Påklädning med hjälp av ett dörrhandtag

För en person som saknar armar kan ett vanligt dörrhandtag fungera som ett bra hjälpmedel för att rätta till klädseln, t ex dra ned en tröja eller dra upp och ned byxor.

Påklädningskrok

Ytterligare en variant av klädkrok

Påklädningsrobot

Påklädningsroboten "Tredje handen" för amputerade, förlamade och armsvaga. Personen kan klä på sig utan hjälp. Robothanden är elektrisk. Vridning, öppning och stängning av handen manövreras med foten genom att trycka på fyra knappar på en platta på golvet. Robotarmen sitter fast i en skena som kan monteras på väggen eller på en bordsskiva. Det går att ändra höjden på robothanden manuellt.

Ring i dragkedjan

Ett tips för att lättare kunna gripa om dragkedjans spänne är att fästa en ring i spännet.

Skohorn.

Skohorn med extra långt skaft av metall, 60 cm långt. Skohornet underlättar påtagning av skor genom att man inte behöver böja sig så mycket. Kan vara bra för den som har kort räckvidd.

Snörlås till skosnören

Snörlås "Kvick-clip". låser skosnörena istället för att göra en knut. Knyts upp genom att vinkla låsets sidor mot varandra. Finns i flera färger och två storlekar. Kan vara bra för den som har svårt att knyta sina skor.

Strumpor

En ankelsocka med lös resår i bomull. Går lätt att dra på med hjälp av den andra foten.

Strumppådragare

En strumppådragare kan underlätta för den som har korta armar eller i övrigt kort räckvidd. Den fungerar som en attrapp som man drar på strumpan/sockan på. Sedan dras strumpan på med hjälp av de två "handtagen". Finns både för strumpor, sockar, mockasiner

Ta ner och hänga upp ytterkläder

En metod för att hänga upp/ta ner kläder från galge i tambur är genom att trä två galgar i varandra. Då kommer plagget på en lägre nivå och det blir lättare att nå för en person som är kortväxt eller har kort räckvidd.

Tå-strumpa

Strumpa med egen "ficka" för stortån

Tå-strumpor

Du som är fotarbetare får med ”Toetoes” yoga och pilates strumpan ett bra grepp. Strumporna ökar rörligheten, friheten och gör dina fötter mer flexibla. Du kommer att uppleva en barfota känsla medan du har strumporna på dig.


Väggfast krok att dra upp byxor med

Hemmagjord och personligt anpassad krok i trä för att dra upp och ned byxor med.

Hygien (25 hjälpmedel)

Badbräda för badkar

Badbräda som läggs över badkaret för att lättare komma ur och i karet. Brädan har ett rejält handtag och antihalkmönster på själva sittytan. För en person med dålig balans eller som är kortvuxen kan brädan underlätta vid duschning eller badning.

Borste för personlig hygien

Borsten sitter fast på en sugplatta som kan fästas i valfri höjd på en slät vägg, t ex i duschen. Borsten är bra när man tvättar håret, ryggen eller andra ställen på kroppen som kan vara svåra att nå. Den svarta spaken på sugplattan fäster denna när spaken fälls in mot väggen. Principen är samma som för på- och avklädningskroken (finns också inlagd i databasen).

Clos o mat

Closomat är en specialkonstruerad toalett med inbyggd riktad dusch och tempererad varmluftstork samt inbyggd varmvattenberedare. Du sitter kvar på stolen och trycker lätt på plattan med armbåge, hand eller rygg. Hålls trycket kvar kommer ett duschmunstycke ut från toalettskålens bakkant och duschar med behagligt 37-gradigt vatten. Vattnets temperatur sjunker gradvis och efter 20 sekunder är vattnet svalt. Släpp plattan varvid duschningen slutar. Varmluftsfläkten startar automatiskt och blåser så länge sittringen belastas, dock ej längre än tre minuter. Closomat finns för både golv- och väggmontage.

Elektrisk tandborste

Elektrisk tandborste som finns i flera utföranden. Tandborstarnas handtag är olika stora och vikten varierar betydligt. Kan vara bra att prova sig fram i affären vilken som passar individen bäst.

Elektronisk manöverpanel till dusch

Elektronisk manöverpanel till dusch. Panelen kan placeras var som helst i duschutrymmet. Panelen är utrustad med touch-kontroll, därför krävs väldigt lite kraft för att ställa in dusch och temperatur. Kan vara bra för den som har svårt att vrida på kranar

Geberit

Geberit AquaClean, WC-stolen som rengör dig med vatten. Vissa WC-element är dessutom anpassade för Geberit DuoFresh luktutsugsenhet, som absorberar och eliminerar dålig lukt direkt i WC-porslinet.


Handduk på väggen

För den som har svårt att torka sig efter badet, kan en handduk fastsatt på väggen vara en lösning. Anpassningen är gjord för en privatperson som saknar armar.

Hjälpmedel för att kunna tvåla in sig

För den som har svårt att nå vid personlig hygien, tvåla in kroppen o.s.v. kan det här hjälpmedlet vara en lösning. Häll tvål eller schampoo på en "sjögurka" som sitter fast i en skena på väggen i duschen. "Gurkans" placering i höjdled regleras genom att dra utåt i öglan. Sedan gnids den kroppsdel som ska tvättas mot "sjögurkan". Anpassningen är gjord av en privatperson som saknar armar.

Hårfön-Stativ

Ett praktiskt stativ till hårfönen som hjälper dig när du fönar håret. Du som har bara en hand eller använder fötterna är detta hårfön – stativ smart. Placera stativet på bordet och sätt sedan hårfönen i stativet. Du kan sedan vrid hårfönen i önskad vinkel, sätt sedan på fönen som vanligt. Stativet kan justeras till att bli 91 cm som högst.

Nagelborste med sugpropp

Nagelborste försedd med två kraftiga sugproppar på undersidan som fäster på de flesta släta ytor. Kan vara bra för den med enhandsgrepp eller svagt handgrepp för att lättare göra rent sina händer/fötter och naglar.

Nagelfil

Nagelfil med extra tjockt handtag. Skaftet är ovalformat och har en ögla avsedd för upphängning. Kan vara bra för den som har svårt att greppa.

Nagelklippare

Nagelklippare av metall fastsatt på träplatta. Med plastplatta för att lättare kunna trycka på hävarmen. Kan vara bra för personer med enhandsgrepp eller svagt handgrepp för att lättare kunna klippa sina naglar.

Rade Sensa

Elektronisk blandningsventil.

Ryggkliare med teleskopskaft

Kan vara bra vid t.ex. hårtvätt

Snöre för att spola på toaletten

Dra i snöret, såspolar det i toaletten. Kan vara bra för den som har svårt att vrida sig runt och trycka på den vanliga knappen.

Superbrush tandborste

"Superbrush" tandborste skiljer sig från andra tandborstar genom att den har tre borsthuvuden som gör att du borstar tändernas insida, utsida och tuggyta samtidigt. Genom de tre borstarna blir det lättare att borsta sina tänder.

Tandborste

Tandborste med bra grepp för protesanvändare. Kan även vara bra för den som har dåligt eller svagt handgrepp. Tandborsten finns även att få med sugkoppar. Finns att få i flera olika utföranden.

Tillsats för toalett med dusch- och torkfunktion

"Top WC Matic" är en toa-tillsats med dusch- och torkfunktion som enkelt kan monteras på vanliga standardtoaletter utan ombyggnad för den som har svårt att sköta sin intimhygien efter toalettbesök. Vatten och el kopplas till befintliga ledningar. Vid användning spolas tempererat vatten bak och/eller framifrån (går att ställa in efter kvinnor eller män). Efter duschen torkar en stor mängd varmluft torrt.

Toalett- och sminkbord på låg nivå.

Extra lågt sminkbord anpassat för en person med korta ben. Bordet är en personlig anpassning.

Toalettpappershållare

Toalettpappershållare "Riva lätt". Fristående toalettpappershållare. Höjd: 75 cm. Kan vara bra för den som har liten räckvidd eller som har svårt att vrida på kroppen och nå toapappret.

Toalettpappersrullehållare

Denna hållare för tolettpappersrullar står på golvet. Den rulle som används står på den översta plattan. En liten kil hindrar den från att åka ned. Extra toarullar kan förvaras på hållarens stång. Hållaren har en fotplatta och kan flyttas. Den är gjord med tanke på användarens räckvidd. Konstruktionen är personligt anpassad.

Torkning efter dusch eller bad

En väggfast fläkt för torkning av hår och kropp efter bad eller dusch istället för med handduk. Här sitter fläkten snett ovanför dörröppningen och strömbrytaren sitter nedtill på listen under den.

Tvål eller schampoo-behållare på väggen

Behållare för tvål eller schampoo. Med ett lätt tryck på överdelen kommer innehållet ut.

Tvättstång

 

Duschplats med lågt placerad engreppsblandare och  tre justerbara duschmunstycken, strategiskt  höjdplacerade för att passa huvud, armhåla och  underliv.  

 Behållare med tvål respektive schampo, högt  placerade så att dessa kan appliceras till avsedd  kroppsdel genom att dra i ett snöre som är  kopplad  till hävstängerna.
 "Tvättstång" där kroppsdelar kan gnuggas efter  behov, består av en ordinär duschstång som  monterats nära ett hörn i duschen, för att lättare  komma åt alla kroppsdelar. På stången har en rörisolering monterats som därefter kläs med en kardborrband försedd handduksdel.

Tvättsvamp (-lapp), kam och borste med långt skaft

1. Tvättsvamp med långt skaft, tvättsvampen är fastlimmad på skaftet. Svampen är av grövre struktur på ena sidan. 2. Hårborste av plast som är fastnitad på ett långt skaft. 3. Tvättlapp med långt skaft, tvättlappen är av frotté och sitter kvar på skaftet med hjälp av kardborreband. 4. Kam med långt skaft. Produkterna kan vara bra för den som har svårt att nå vid hygien, duschning eller hårborstning.

803